Toelichting bij de introductie van het nieuwe Woonplaatsenregister (WPR) 2012.

Het oude WPR (woonplaatsenregister) is inmiddels ruim 15 jaar oud.

De afgelopen jaren zijn er in Nederland veel woonwijken en zelfs nieuwe plaatsnamen bijgekomen. Deze toename kwam ook door o.a. gemeentelijke herindelingen en fusies tussen gemeentes.

In de huidige praktijk betekent dit dat er nieuwe wegwijzers langs de weg geplaatst worden.

Ook was deze lijst plaatsnamen gebaseerd op een van de telefoongidsen uitgegeven door PTT Telecom (een commercieel bedrijf). En misschien minder van belang maar daarom niet minder waar: alle vallen op de paar tikfouten in het oude register waren meer dan bekend voor menig routebeschrijver.

 

Het nieuwe Woonplaatsenregister 2012 gebruikt het kadaster als bron en er is nu een veel betere overeenkomst met de werkelijkheid.

Deze lijst omvat nu circa 2400 plaatsnamen in plaats van 2913. Naast de toevoeging van nieuwe plaatsen is ook een aantal gehuchten verdwenen.

Tenslotte is bij het sorteren van de plaatsnamen rekening gehouden met de volgende ‘afspraken‘:

- Bij het sorteren van plaatsnamen zijn spaties, koppeltekens en afkortingen genegeerd. Een plaats zoals ’s-Gravendeel vind je terug bij de G en niet bij de S. Idem voor een plaats met ‘t ervoor.

- Plaatsnamen met "de" of "den" en "ten" of "ter" ervoor vind je onder de D respectievelijk T. (Net als in oude WPR.)

- Andere combinaties zoals met "west", "oud" of "nieuw" e.d. staan onder de W, O of N.

- De IJ en de Y zijn apart gesorteerd.

Ingangsdatum.

Het is verenigingen toegestaan dit jaar het WPR 1996 nog te gebruiken. Per 1 januari 2013 vervalt het WPR 1996 en is het WPR 2012 de vigerende versie van dit reglement.

De vereniging moet in het bijzonder reglement van de rit dan wel aangeven welk WPR (uitgave 1996 of uitgave 2012) van toepassing is.

Reglementscommissie, sectie Routebeschrijving, zomer 2012.

De uitzetter van de JUWELENRIT van AC QUO VADIS op zondag 2 september maakt gebruik van het WPR 2012.

Klik hier om WPR 2012 te downloaden